A napfényben fürdő kastély

Az idősödő író útnak indul “történelmi kofferével” a kezében, hogy megmentse gyermekkori emlékeit. Valóságos utazása időkalanddá változik át, ahogy felidézi 9 éves önmagát életének sorsfordító őszén. A napfényben fürdő kastély az apa-keresés filmje, amely az emlékezés megtartó erejére figyelmeztet.

A film a kilencéves gyerek, Andris egy – falun eltöltött – évének történetét öleli át. A falu a gyerek számára az egész világ, anyja és nővére számára a menedék – apjuk menekíti ide őket, ismerősök közé egy pusztítással fenyegető háborús világ elől.

Apa már csak a gyerek képzeletében jelenik meg, miközben folyton őt várja; s apára emlékeztetnek azok a tárgyak is, amelyeket egy „ütött-kopott történelmi kofferben” mindig magával cipel. A főhős, Andris éli a falusi gyerekek hétköznapi életét: szénát gyűjt, gombászik, csordásgyerekként segíti keresethez a családot, a többi gyerekkel együtt jár iskolába, bújócskázik, szerelmes lesz – de van még egy hűséges társa: Dingó, a kutya, akivel még beszélgetni is lehet. Andris ugyanakkor különleges gyerek is: érzékeny szemmel figyeli a világot, olvas (ponyvaregényeket, aztán továbbmeséli őket a fiútársainak), és remekül fogalmaz. Költő szeretne lenni…

Rendező: Bozsogi János
Forgatókönyv: Németh Ervin
Zene: Szarka Gyula
Operatőr: Mike László
Vágó: Varga András
Producer: Pataki András

Főbb szerepekben:
Eperjes Károly | Dörner György | Sztárek Andrea | Szőcs Erika | Pintér Gábor | Diószegi Imola | Kurucz Áron


Werk fotók